Прокуратурата се самосезира заради заплахите към Атанас Чобанов

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с твърденията на журналиста Атанас Чобанов за отправена срещу него заплаха.

Наблюдаващ прокурор ще извърши лична проверка, а Чобанов ще бъде призован, за да му бъдат снети обяснения, информират от държавното обвинение.

По случая са изпратени питания до МВР, до държавните агенции по разузнаване и национална сигурност и до военното разузнаване.

След като бъде анализирана информацията, наблюдаващият прокурор ще прецени има ли достатъчно данни за извършено престъпление, заявиха още от държавното обвинение.

В профила си във Facebook Чобанов коментара, че сведения ще даде след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убеди в неговия интегритет. „Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби“, написа журналистът. Той коментира с ирония и инициативата на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски да сезират ДАНС с искане за проверка на твърденията му.

От пресцентъра на движението обясняват намерението им с „убеденост, че свободата на словото и неприкосновеността на журналистите  са от първостепенно значение за всяко демократично общество“.