Ученици от Испанската гимназия в София се връщат присъствено на училище

В десетката ВАЖНО ТОП новина

От утре ученици от 10 от общо 28-те паралелки на 164-та Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София се връщат присъствено на училище.

Директорката на училището Зорница Йончева обясни, че това става след допитване до родителите, които са се съгласили да платят необходимите тестове на децата си. Така от новата седмица на училище ще тръгнат деца от 8-и, 9-и и 10-и клас.

Паралелките не са пълни, но е спазено изискването на здравното и образователното министерства да присъстват повече от половината деца от един клас.

Учениците от последните два класа – 11-и и 12-и, са предпочели дистанционно обучение.

За по-лесното тестване на децата в училището е организиран изнесен пункт на една от лабораториите, обясни Зорница Йончева:

„Договорих с една лаборатория да направят в училище изнесен пункт, така че да намалят това да се обикаля, особено в неделен ден, да се правят лабораторни тестове, а да се случи в понеделник сутринта на място. Планирали сме го за три седмици, като много се надявам да е по-кратък периодът. Родителите прецениха едни 20 лева седмично като приемлив компромис от тяхна страна, докато се върнат учениците присъствено, но ми се струва, че този компромис не бива да продължава твърде дълго“.

Зорница Йончева посочи още, че в гимназията близо една трета от учениците са преболедували или са ваксинирани срещу Covid.