Пострадалите в трагедията на АМ „Струма“ са в тежко психическо състояние

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Пострадалите при трагедията с катастрофиралия автобус граждани на Северна Македония са в стабилно състояние, но с тежки психически травми, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Заедно с главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески, тя посети пострадалите в „Пирогов“.

„Не мога да кажа дали е имало взрив, казаха, че всичко е станало за секунди“, посочи Милева.

Биологичният материал от роднините на загиналите ще бъде взет в Скопие в местния Институт за съдебна медицина и пробите ще бъдат изпратени в България, каза от своя страна Любомир Йовевски.

За момента не може да се каже каква е причината за трагедията с изгорелия автобус – човешки фактор или техническа неизправност на автобуса, каза още той.

Седемте оцелели след тежката катастрофа на магистрала „Струма“ са в „Пирогов“. През целия ден там пристигаха близки на оцелелите, но и жертвите, за да получат информация.

Македонското външно министерство съобщи, позовавайки се на информация от българските власти, че петима от тях са граждани на Република Северна Македония, един на Сърбия и един на Белгия.

В „Пирогов“ остават седемте оцелели. Състоянието им е добро, имат травми от изгаряния, но са без опасност за живота, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Иван Поромански.

„Травмите не са тежки, няма опасност за живота им. Всичките консултации и изследвания, които трябва са направени. Предстои обработка на раните. Покриване на някои изгаряния, които са сравнително леки. Може да се наложат някои оперативни интервенции от травматолозите, които също са леки“, каза той.

Веднага щом бъдат стабилизирани, пострадалите ще бъдат транспортирани в Северна Македония, където да се долекуват. Такова е искането и на премиерът на страната Зоран Заев, който ги посети по-рано днес, заедно външния и здравния министър.

Четирима от пострадалите са семейство. Тяхната 16-годишна дъщеря е съобщила на властите за инцидента, разказва Шабан Равитовски от село Долно Количене, Скопие, откъдето е и пострадалото семейство

„От моето село има четирима, които са в болницата. Затова съм дошъл да помагам с каквото мога. Двама мъже, едно момиче има и една жена.“

„Не съм говорил с тях. В шок са хората, въпросите са излишни. Отишли са на шопинг в Истанбул. Момичето на 16 г. се е обадило да каже, че е станала катастрофа…Голяма трагедия за всички, тежък ден. Но трябва да съдействаме един на друг. Това е“.

Дюля е роднина на седем от пътниците в автобуса. Тази сутрин успя да види само четирима.

„Видяхме четирима, благодарение на нашият премиер и министър. Но за трима не знаем, по думи на лекарите тук най-вероятно са изгорели.“

Объркани близки, идваха в „Пирогов“, за да питат през целия ден. Сред тях е Идавер Османов. Тук научи, че жена му и дъщеря му са загинали.

„Тъжно ми е, жената и дъщерята са загинали.

Исмаил Селями е загубил двама роднини. „Мъртви са и внукът и зетят.“

Синът на Исмаил също е пътувал до Истанбул на злощастната екскурзия, с друг от четирите автобуса. За щастие е жив.