Жена изяде разписка в 18-та СИК в София, от секцията нямат обяснение

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Жена сдъвка и глътна разписката от своя вот, вместо да я пусне в урната, разказаха от 18-а секционна комисия във Френската гимназия в София в  24-ти многомандатен избирателен район.

За представителите на 18 СИК във Френската гимназия в София остава необяснено поведението на дамата, която гласува и вместо да пусне в кутията за разписките своята, е изяла листчето хартия.

Поведението на гласоподавателя – жена на средна възраст, предварително не е показало някаква афектираност или несъгласие с нещо, каза председателят на секцията Снежина Колева.

„В девет часа дойде гласоподавателка, която гласува, грабна личната карта и изтича – нашата секция е на третия етаж, тича долу до полицаите. Като слезе при полицаите, сдъвка и глътна разписката“.

Председателката на СИК коментира още:

„За мен е безотговорно поведение. Веднага се обадих на РИК и те ми казаха срещу името на дамата да напиша, че е глътнала и е сдъвкала разписката. Как да отчета вечерта разписките? Когато се гласува с машина, трябва да се вземат двете разписки, има специална кутия за това. Не може повторно да се гласува. Законът не го позволява и не може“.

Сигнал за над 50 непредадени контролни разписки са получени в 23-та Районна избирателна комисия в София. Гласоподавателите са късали и прибирали по джобовете си разписки, информира секретарят на 23 РИК Полина Витанова:

„Да, имаме над 50, може би и даже повече обаждания от членове на секционни избирателни комисии, които ни уведомяват, че избирателят е скъсал разписката, прибрал си я е в джоба, отказва да се подпише в избирателния списък, защото е ядосан, че не е успял да гласува или за единия от двата вида избори, или за двата вида избори. Те съответно не му предоставят тази възможност, като му дават втора карта за гласуване“.

Новините на БНР – вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР НовиниБНР КултураБНР СпортБНР ЗдравеБНР Бизнес и финанси.