Министър Денков: Университетите да отворят и да изискват зелен сертификат

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Министърът на образованието и науката Николай Денков се обяви за отваряне на университетите, но със изискване за представяне на зелени сертификати.

Пред Българската национална телевизия той съобщи, че темата ще бъде обсъдена днес на среща с ректорите на висшите училища:

„Трябва да отворят университетите, защото моите сигнали са, че на много места са затворени присъствените занятия въпреки възможността за зелените сертификати и аз искам да чуя ясен план кога ще бъдат отворени университетите със зелените сертификати, защото това е правилният начин там“.

Учениците, преболедували Covid-19 и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение, каза още Николай Денков.

Той допълни, че около 4% от големите ученици вече са имунизирани срещу коронавирус.

Очаква се децата от пети до седми клас да се върнат в клас след две седмици – веднага след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на масово тестване при най-малките.

Министър Денков коментира, че масовото тестване ще продължи докато броят на заразените не спадне до под 100 на 100 000 души.