Изтеглиха „Вера Су“, вече е във Варненския залив

В десетката ВАЖНО ТОП новина

На 36-ия ден от засядането на кораба „Вера Су“ край местността „Яйлата“ той беше успешно изтеглен. Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача. Целта беше корабът да бъде издърпан до пристанището във Варна. Плавателният съд достигна Варненския залив около 10 часа, съобщи Радио Варна. Той ще бъде позициониран в местната корабостроителница.

Целият товар от азотен тор беше предварително разтоварен, за да се избегне замърсяване на морската екосистема, в случай на изтичане във водата.

Акцията по изтеглянето на „Вера Су“ започна около 17.00 часа вчера, след като целият карбамид беше успешно претоварен на самоходен шалан.

След олекотяването плавателният съд промени положението си и позволи да се пристъпи и към неговото изтегляне. „Вера Су“ измина първите си метри точно 16 минути след полунощ днес.

Снимки: Румен Сарандев

Снимки: Румен Сарандев

Заслуга за това имаха три влекача – един основен и три осигуряващи. Целта беше корабът да бъде довлачен до пристанището във Варна. Каква ще бъде съдбата на плавателния съд все още не е ясно, очаква се неговият собственик да излезе с решение дали се отказва от кораба.