Протест пред Народното събрание срещу Covid ограниченията, освиркаха политици

В десетката ВАЖНО ТОП новина

В столицата се проведе национален протест на собственици на заведения срещу по-строгите Covid мерки. Той беше подкрепен и от редица други браншове. Демонстрацията започна на площад Народно събрание.

Протестиращите поискаха оставката на служебните министри на здравеопазването и на туризма – Стойчо Кацаров и Стела Балтова, и на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Снимка: Добромир Видев

В началото на демонстрацията хората изразиха недоволството си от излезлите на площада политици. Представители на ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ бяха освиркани и помолени да напуснат мястото.

Евгени Беневречки от Федерацията на таксиметровите шофьори изрази категоричния глас на протеста:

„Не ги искаме тука. В затвора ги искам!“

„Хората са абсолютно прави да са настроени така срещу всички политици. Виждате какво се случва в залата (на парламента – бел. ред.). Карат се за бюджета от сутринта до вечерта“, коментира Николина Ангелкова от ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите не са съгласни с това, че нощните клубове и дискотеките ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят с ограничено работно време от 7 до 23 часа. От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 хил. души не са получили компенсации от предишното затваряне.

От Асоциацията на заведенията призоваха политиците да се върнат в парламента и да гласуват „поне един милиард лева“ компенсации за затваряне на заведенията. В актуализацията на бюджета се предвижда сумата да бъде между 420 и 430 милиона лева.

Протестиращите носят плакати с надписи – „Който затваря, трябва и да плаща“.

Снимка: Добромир Видев

По-късно се проведе и протестно шествие, което мина по бул. „Цар Освободител“ – от парламента през президентството, спря се и пред Министерството на здравеопазването, където отекнаха възгласи „Оставка“, с които протестиращите изразиха недоволството си от заповедта, издадена от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Те настояха или той да подаде оставка, или да отмени заповедта си.

На плакатите, носени от представителите на бранша на заведенията за хранене и свободно време, се казва, че ограниченията причиняват сериозни щети за техния бизнес, като това беше многократно припомнено и от ораторите, които говориха. Шествието се отправи по бул. „Дондуков“ .

Протестът беше подкрепен и от други браншове. Преди часове две големи туристически организации сформираха кризисен щаб за спасение на сектора. Те разкритикуваха отново въведените ограничения за работа на заведенията, а председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов каза, че националният протест в София днес е част опитите за спасяване на бизнесите.

По-рано днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че въпреки протестите заповедта с новите ограничителни мерки няма да бъде променена.

Снимка: БГНЕС

Това е първият голям протест, който обедини много от браншовете. Следващият голям протест ще бъде на 28 септември, когато ще излязат и транспортните фирми. Те също ще бъдат подкрепени от представителите на заведенията и други сектори, главно в сферата на услугите, които са потърпевши от ограниченията заради Сovid мерките.

Протестното шествие/ Снимка: БГНЕС