Ева Майдел затяга киберсигурността

В десетката ВАЖНО ТОП новина

В последните години зачестиха кибератаките в целия свят. През 2017 стана най-голямата световна атака за откуп – WannaCry, която засегна над 230 000 компютъра по цял свят, включително критични системи. Загубите от нея се оценяват на над $4 млрд. Само преди няколко месеца, на 7 май беше ударен най-големия тръбопровод в САЩ – Colonial Pipeline. Kомпанията спря подаването на петрол. В някои части на САЩ се появи недостиг на гориво, а авиокомпании промениха полетите си.
Aтакатa на сайта на НСИ за преброяването засега изглежда сравнително безобидна, тъй като няма пробив в данните.

Но това е сигнал за готовността на компании и държавни институции да живеят в новите условия на глобална свързаност, в който злоупотребите, престъпленията са невидими, но последствията от тях много тежки.

„В момента в ЕП работя по промени в Директивата за мрежите и информационните сиситеми (NIS2). Целта е да заздравим киберсигурността, като въведем по-силни и изпитани практики за защита от атаки, универсални протоколи за реакция при пробиви, еднакви критерии при оценка на риска. Ще има по-ясни и строги изисквания за националните органи, които да следят за предприетите мерки от институциите и компаниите. Време е да приемем оналйн защитата като един от най-сериозните предпоставки за успеха на всяка компания и институция.“, споделя евродепутатът Ева Майдел в профила си във Фейсбук.