Окончателно: Без намаление на заплатите на депутатите

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Възнагражденията на народните представители няма да бъдат намалени. Това решиха окончателно депутатите. Те отхвърлиха идеята на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ месечната заплата на народните представители да стане 1570 лв.

Предложението на Мая Манолова нажежи страстите в залата. Идеята бе депутатите да вземат една средно-месечна заплата, приравнена с тази в обществения сектор, и да се лишат от парите за транспортни разходи, първа класа за самолетни билети и жп транспорт, както и сваляне от служебните автомобили:

„Мисля, че е във възможностите на всеки, който получава три средно-месечни заплати в обществения сектор, сам да си плати самолетните билети.“

Председателят на парламента Ива Митева се съгласи с тезата, че заплатите трябва да се формират по нов начин, но без популизъм:

„Аз дадох за пример и онзи ден, че заплати на главен секретар в НС, в МС и други институции са по-високи от министър-председател, председател на НС. Това също е недопустимо – служители да имат заплати по-високи от органа, който ги управлява. Вчера в комисията казах, че съм готова да си обявя фиша като председател на Народното събрание в 45-тия парламент, за да се види, че аз, като директор на дирекция, съм получавала по-високо възнаграждение, отколкото председател на парламента“.