Служебният министър на финансите представя актуализацията на бюджета

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Актуализацията на бюджета ще бъде представена от служебния министър на финансите Асен Василев пред участниците в Третия обществен съвет, иницииран от него. Засега е известно, че могат да бъдат осигурени допълнителни приходи в хазната, с които да се подсигури осъвременяване на пенсиите още тази година и ресурс за нови мерки при потенциални ограничения на бизнес активността заради нова вълна от Covid-19.

Още преди около месец министър Асен Василев анонсира, че се подготвя актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в 46-ото Народно събрание

„В момента това, което виждаме, е изпреварващо изпълнение на приходите, вследствие един път на по-добрата икономическа ситуация, втори път – на действията на НАП по събираемостта.

Очакваме това преизпълнение на приходите да бъде между милиард и милиард и половина, съответно в разходната част могат да бъдат заложени допълнителни разходи от порядъка между милиард и милиард и половина, без това да наруши дефицита“, обясни министър Василев.

За осъвременяване на пенсиите – индикативният срок е началото на октомври, а идеята – добавката от 50 лева да бъде включена в основното плащане. Засега се работи основно по два варианта, представени от вицепремиера и ресорен министър Гълъб Донев:

„Единият вариант е преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход, дали 2018 или 2019 година, разчетите са различни. Средствата, необходими за това нещо са различни, около 3 милиарда лева са, и другият вариант е с приноса, който има всеки един пенсионер от участието му в осигуряването – трудовият стаж и коефициентът, с който се умножава всяка година трудов стаж от участие в осигуряването“.

Как това ще се съчетае с нови мерки в подкрепа на бизнеса при евентуален нов локдаун през есента и без увеличение на дефицита, както и с необходимостта от още плащания по разкрити от министрите договори – основно в пътното строителство и ремонт, които тежат върху фиска, предстои да разберем.