Във Великобритания свалят маските и отменят ограниченията

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Днес Англия се отказва от маските и отменя почти всички ограничения, свързани с пандемията – решение, което притеснява научната общност, политиците и много от гражданите. Covid-19 отне живота на над 128 700 души във Великобритания, а броят на заразените нараства.

Обратно броене и ликуване в лондонските нощни клубове, отворени за първи път от 16 месеца.

Вече няма ограничения колко хора могат да се събират на едно място или да присъстват на събития. Свобода за едни, притеснения за други:

„Мисля, че е твърде рано за връщане към нормалния живот. Случаите все още нарастват. Не съм ентусиазирана от мисълта за нощен клуб, защото там се събират страшно много хора“.

Премиерът Борис Джонсън призова за предпазливост фона на предупрежденията на учените за ръст на новозаразените от 50 000 дневно сега до 200 000 по-късно през лятото.

Предпазните маски са препоръчителни на някои места, но не и задължителни, но много хора казват, че ще продължават да ги носят.

„Мисля, че е малко прибързано. Според мен премиерът Борис Джонсън е отстъпил под натиска на едрия бизнес. Освен това смятам, че поне носенето на маски трябваше да остане задължително“.

Над 68% от възрастното население във Великобритания е напълно ваксинирано и се смята, че хоспитализациите, тежките и смъртните случаи от Covid-19 ще бъдат много по-малко. Пандемията там отне живота на 128 хиляди души.