Саша Безуханова: България да се превърне в център за иновации, не да бъде нетен донор на талант и ресурс

В десетката ВАЖНО ТОП новина

България и светът са изправени пред много голям избор – в какъв свят ще живеем през следващите 10-20-30 години, каза пред БНР Саша Безуханова, създател на платформата Move.bg и инициатор на Коалицията „За зелен рестарт“. Днес ще се състои кръгла маса „Зелен рестарт: Мисия възможна”.

„В момента безпрецедентно в историята, за която имаме памет, се наслагват няколко много значими фактора. Единият е дигитализирането на икономиката и преминаването й в изцяло нов механизъм и режим. Тези, които са силни днес, няма да съществуват утре и ние трябва да се подготвим за това. Другият фактор са климатичните промени“, посочи тя.

Според Безуханова страната ни трябва да се превърне в гравитационен център за иновации, а не да бъде нетен донор на талант и ресурс към света.

Едва 29% от българските граждани имат базова дигитална грамотност в един свят, който става все по-дигитален и все по-автоматизиран. Ние имаме три и половина пъти по-ресурсоемка икономика от средноевропейските равнища и това предполага решения днес – смели, непопулярни“, коментира Саша Безуханова в предаването „Преди всички“.

Трябва да си осигури механизъм хората да започнат да живеят по-зелено, смята Безуханова.

Тя изтъкна, че в момента, когато светът се пренарежда, имаме отворен прозорец да прескочим от незавидната позиция на скромен иноватор на по-високо ниво.