Мобилни групи от адвокати и ромски медиатори дават безплатни консултации

В десетката ВАЖНО На доктор ТОП новина

Мобилни групи от адвокати и ромски медиатори дават безплатни консултации на социално слаби граждани и жертви на домашно насилие. Пилотните центрове са във Велико Търново, Варна и Стара Загора и са по проект на Националното бюро за правна помощ за 750 хиляди евро от Норвежкия финансов механизъм.

Пилотният център във Велико Търново работи от края на март. Там се оказва безплатна правна помощ на хора от маргиналните групи, жертви на насилие и на деца в риск.

До края на май са извършени малко повече от 200 консултации, основна част от тях – мобилни, казва координаторът на центъра адвокат Доброслава Керекова. Във великотърновския център работят четирима адвокати.

Един от най-тежките им случаи е с 29-годишна жена от Стражишко, която буквално е била превърната в робиня от мъжа, с когото живее на семейни начала и на когото е родила две деца. С риск за живота си жената  няколко пъти е бягала от насилника, разказва адвокат Ирена Стасинопулу. Със съдействието на социалните служби и Община Стражица жената е получила общинско жилище, но проблемите продължават.

Елена Чернева

Елена Чернева

Случаите на домашно насилие се увеличават, а в България няма официална статистика за тях, коментира заместник-омбудсманът на Републиката Елена Чернева, бивш ръководител на Бюрото за правна помощ. По думите й проблемът с домашното насилие в българското общество е много тежък и тежкото е това, че той остава главно в рамките на семействата.

Жертвите на домашно насилие са една от групите, към които е насочен проектът за безплатна юридическа подкрепа на Националното бюро за правна помощ, уточняват председателят на Бюрото Наталия Илиева и координаторът на проекта адвокат Диляна Гитева.

Наталия Илиева

Наталия Илиева

„Специално внимание са обръща на три категории граждани – жертви на домашно насилие и насилие по полов признак, деца в риск и представители на ромската общност, включително живеещи в отдалечени и изолирани селски райони“, посочи Илиева.

Не просто достъп до правна помощ, а достъп до качествена правна помощ, затова в рамките на нашия проект ние предвиждаме обучението на над 300 адвокати. Друга важна цел, която искаме да постигнем, е различните институции да сътрудничат помежду си с цел предотвратяване и реагиране на случаи на домашно насилие“, заяви Гитева.

Активна част в работата по проекта са ромските медиатори. Хората търсят всякаква помощ, обобщи медиаторът Валери Ангелов от център „Амалипе“.

„Хората са без работа, питат ги за работа. Тези, които са за консултации, са свързани с насилие, с увеличения ток, който не смятат, че са го изхарчили, делба на земя, как да подават молба за помощи, защото не знаят. Адвокатите помагат в написването на молбите“.

10 месеца родителите на Илия от Павликени не могат да се регистрират в Бюрото по труда, след като са се прибрали от гурбет в Англия. От институциите се получават различни отговори, а решения няма. Младият мъж търси решение на този казус и помощ от адвокатите по проекта.

Николай Георгиев

Николай Георгиев

Да потърси правата на внука си, който е с отнета шофьорска книжка, е дошъл в приемната на адвокатите Николай Георгиев от Бяла черква.

„Лишават го от правоуправление 6 месеца, после му налагат 1500 лева глоба. Не са ли множко тези наказания за едно 20-годишно. Би трябвало да има някакви „вратички“ при адвокатите“, коментира той.

Центърът за безплатни юридически консултации във Велико Търново се намира в адвокатския блок на ул. „Цанко Церковски“ № 39, офис 106.