Еврокомисар Кириакиду: България изостава с Covid ваксинирането

В десетката На доктор ТОП новина

Ваксинацията срещу Covid-19 у нас изостава чувствително в сравнение с останалите Европейски страни. Това стана ясно след срещата между служебния здравен министър Стойчо Кацаров и еврокомисаря по въпросите за здравеопазване и храни Стела Кириакиду.

Стела Кириакиду посети ваксинационния център на УМБАЛ „Св. Анна“. Според нея трябва да увеличим темповете си на ваксинация, за да постигнем имунитет.

„50% от населението на Европа вече е с поставена поне една доза ваксина. Броят на ваксинираните в България е само 15%, така че трябва да извървим дълъг път. Тук съм, за да подкрепя, помогна и обсъдя с министър Кацаров как да го направи“.

Здравният министър Стойчо Кацаров и еврокомисарят Кириакиду обмениха идеи как да мотивират хората да се ваксинират.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи как ще се подобри ваксинационната кампания:

„Съдействие, което ще получим, дизайн на кампании, които биха били най-подходящи, за да убедим нашите хора да се ваксинират по-масово от досега. Ще получим конкретно методология за оценка на това колко души от нашето население са се срещали с вируса или са ваксинирани и са изградили имунитет. Не става въпрос за средства, а за дизайн и ноу-хау как да се направи по-добре“.

Кацаров коментира за установения случай на индийския щам в Плевен, че е единственият изолиран до сега у нас. Предстои Районната здравна инспекция отново да провери контактните лица.

Кириакиду и министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в мобилния пункт за имунизация срещу Covid-19 на площад „Александър Батенберг“. Снимка: БГНЕС

По-рано Кириакиду обсъди плановете за ваксинации с президента Румен Радев. Основните въпроси в разговора бяха стратегията на Европейския съюз за ваксините, разгръщането на националната кампания за имунизиране срещу Covid-19 и бъдещите действия по предложенията в рамките на Съюза.

Радев призова за улесняване на процедурите по даряване на ваксини между държавите – членки. Коментарът на здравния министър по въпроса:

„Количествата, които сме заявили, са до 300 000. Има вариант за която и да е, стига да се получи съгласието на ЕК и на фирмата производител. „Астра Зенека“ и „Пфайзер“ са двете ваксини, които обсъждаме за всички държави“.

Стела Кириакиду разговаря и с президента Румен Радев. Снимка: БГНЕС