Евродепутатите на Борисов се ожалиха пред Брюксел за служебния кабинет

В десетката ВАЖНО Политика ТОП новина

Според авторите демокрацията е в опасност: „Пълзящ опит за преврат и налагане на авторитарни методи на управление“

Евродепутатите от групата на ГЕРБ/СДС Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев, Александър Йорданов и Асим Адевов са изпратили писмо до всички свои колеги в Европейския парламент и до еврокомисари, за да ги запознаят със събитията в България. Това съобщи Адемов във Фейсбук.

В писмото се отправят обвинения срещу служебното правителство и президента Румен Радев, които дословно повтарят тезите на лидера на партията и бивш премиер Бойко Борисов от неговите фейсбук монолози през последните дни и седмици.

Посочва се, че „назрява моментът, в който българските граждани ще трябва по-твърдо и решително да се противопоставят на пълзящия опит за преврат и налагане на авторитарни методи на управление от страна на президента Радев и служебното му предизборно правителство. Демокрацията е в опасност!“.

В текста се казва, че „в страната има служебно правителство, номинирано от прокремълския президент Румен Радев“.

„Основната цел на служебното правителство е да организира честни и прозрачни парламентарни избори на 11 юли. За съжаление, вместо това, служебното правителство действа като предизборен екип на президента Радев за президентските избори, които предстоят тази есен. Методите, които използват, за съжаление, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти“, твърдят авторите на писмото.

После допълват, че служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е направил „заплашителни забележки“ към своите опоненти и журналисти, в които е употребил думите „бивши хора“ – израз, използван от комунистическия режим в България за обозначаване на противниците на комунистическата диктатура.

„Бившите хора“ бяха изпратените в трудови лагери или на смърт; понякога включително някои от членовете на техните семейства“, пишат евродепутатите от ГЕРБ.

В писмото се отбелязва също назначението на Елена Фичерова за началник на кабинета на служебния министър Рашков – „лице, свързано с Васил Божков – хазартен олигарх, който в момента се крие в Дубай, след като в България бяха повдигнати 19 обвинения срещу него“.

„Г-н Божков има политически амбиции и ще участва в предстоящите парламентарни избори. Това последно назначение на г-жа Фичерова породи учудване и притеснения, че може да има връзки и зависимости между сегашното служебно правителство на президента Румен Радев и бизнесмена олигарх Божков“, твърдят евродепутатите.

Те обръщат внимание и на предприетата промяна в ръководството на ДАНС. По думите им директорът на агенцията е „известен с успешната си операция по разбиване на руска шпионска мрежа в страната“. „Във всяка демокрация участниците в такава операция ще бъдат почетени за техния принос в защитата на националната и европейската сигурност. Днес в България ги уволняват“, пишат евродепутатите.

Служебното правителство на президента Радев използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим – разпространява лъжи, дезинформация и заплахи, за да изплаши своите опоненти, завършва писмото.

Пред БНР в понеделник евродепутатът Асим Адемов заяви: „Силно сме обезпокоени от тези действия на служебното правителство, които според нас не кореспондират и не са в синхрон с европейските ценности“.

Адемов уточни, че утре българските евродепутати ще имат среща с председателя на парламентарната парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер, а в сряда ще заседава цялата парламентарна група.

Източник: https://www.mediapool.bg/evrodeputatite-na-borisov-se-ozhaliha-pred-bryuksel-za-sluzhebniya-kabinet-news322455.html