Националният борд по туризъм предлага да отпаднат ограниченията за влизане на туристи

ВАЖНО Европа и Светът ТОП новина

Националният борд по туризъм предлага всички ограничения за влизане на чуждите туристи в България за летния сезон да отпаднат. Организацията предложи мярката по време на срещата със служебния министър на туризма доц. Стела Балтова. От организацията искат пълно отваряне на основните пазари за морския ни туризъм – Великобритания, Германия, Русия, Полша, Румъния и Израел.

Причината е, че в тях ваксинационната кампания е в напреднал стадий и съответно туристите, пристигащи от там, не представляват заплаха за здравето на българските граждани. Предлага се още да отпаднат изискванията за представяне на PCR тестове при влизане в България и за другите съседни страни – Сърбия, Северна Македония и Турция.

Националният борд по туризъм предлага за руските и турските туристи да се въведе възможността за получаване на визи по електронен път или поставяне на визи на граничните пунктове за туристически сезони 2021-2022.

Според организацията необходима е спешна помощ за  българските авиокомпании, за да могат да осъществяват чартърни полети през лятото. До момента те са изключени от всички програми за субсидиране и са пред фалит.