Румен Радев и Шарл Мишел обсъдиха европейския зелен сертификат

ВАЖНО Европа и Светът ТОП новина

Президентът Румен Радев е провел видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Обсъдени са били теми от дневния ред на Европейския съюз, както и предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет на 24 и 25 май, на което страната ни ще бъде представлявана от Радев. Във видеоконферентния разговор са участвахли министър-председателят на Финландия Сана Марин, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, президентът на Литва Гитанас Науседа и министър-председателят на Малта Робърт Абела.

Въпросът за улесняване на свободното придвижване на хора в рамките на ЕС, въпреки епидемичната обстановка, посредством т.нар. цифров зелен сертификат, е поставен по време на разговора. Президентът Радев призова за създаване на „зелени коридори“ за туристите от европейските държави, което силно би облекчило туризма, който е сред най-силно засегнатите от кризата икономически сектори. Държавният глава е изразил и готовността на страната ни да дари ваксини за своите съседи от Западните Балкани и е откроил необходимостта от общи правила, принципи и процедури, по които да се осъществяват подобни дарения.

Румен Радев е отбелязал също, че политиките в областта на климата трябва да са устойчиви и да укрепват енергийната независимост на отделните страни-членки и на Евросъюза като цяло:

„В България 50% от енергията идва от въглищни централи. За изпълнението на всички изисквания е нужна огромна инвестиция от държавния бюджет! Какъв е резултатът? – че губим конкурентноспособност! Конкуретноспособността на целия Европейски съюз се състои от конкурентноспособността на всяка държава-членка, така че искам да повдигна този много сериозен въпрос за нашата енергийна независимост и сигурност“.

Президентът е откроил усилията на страната ни преходът към въглеродно неутрална икономика да отчита социалните аспекти и да не доведе до загуба на конкурентоспособност за българската икономика. „Като мислим за конкурентоспособността на ЕС, не трябва да забравяме, че тя се състои от конкурентоспособността на всяка държава-членка на Съюза“, е подчертал още държавният глава.

Във видеоконферентния разговор е Румен Радев призовал и за гарантиране на равни права за всички граждани на Европейския съюз и е припомнил, че гражданите на  България, както и на други страни-членки, заплащат по-високи такси за визи в Обединеното кралство.