България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Министерството на външните работи на Република България обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е провела задълбочен и сериозен разговор с посланика на Руската федерация в София, съобщават от МВнР.

България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия, посочват от външно министерство.

Обърнато е и внимание на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни.

„Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси“, е заявила Захариева пред руския посланик.

Българският първи дипломат е отбелязала, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Вчера прокуратурата обяви, че четири взрива във военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от Главното разузнавателно управление на Русия. Според държавното обвинение във всички случаи става дума за продукция на оръжейната фирма „ЕМКО“.

По-рано в разпространена до медиите позиция от фирмата на Емилиян Гебрев обвиняват българските власти в зависимости от Кремъл. От „ЕМКО“ подозират умишлен опит да се компрометира разследването и да се докара до задънена улица.

Руският дипломат, обявен за персона нон грата от българското външно министерство, трябва да напусне страната до 5 май, съобщи руският посланик в България, цитиран от БГНЕС.

Във Фейсбук страницата на посолството се посочва, че за персона нон грата е обявен помощник на военния аташе. Както и че руската страна си запазва правото на ответни мерки.