Столтенберг: В България наблюдаваме модела на поведението на Русия

В десетката ВАЖНО Политика ТОП новина

„Русия се опитва да подкопае демократичните институции, да се намесва във вътрешната политика и да засили разузнавателната си дейност“, каза днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, коментирайки шпионската афера, оповестена у нас миналата седмица.

Прокуратурата обвини шестима души в споделяне на секретна военна информация с Москва.

„В България наблюдаваме модела на поведението на Русия от последно време“, каза Столтенберг.

Той добави, че съюзниците в НАТО са солидарни с България.

„Алиансът изцяло подкрепя усилията на България да се бори със зловредната руска дейност“, каза още Йенс Столтенберг след среща на външните министри на страните от пакта.

Като послание за солидарност той посочи факта, че страните членки работят заедно за засилването на разузнаването, което става чрез споделянето на разузнавателни данни.

Столтенберг припомни, че вчера е обсъдил въпроса в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, а днес външният ни министър Екатерина Захариева е информирала колегите си по темата.

Русия беше главната тема в последния ден от срещата на външните министри на НАТО, а в заседанието участваха и представители на неутралните държави Швеция и Финландия, както и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Шпионската афера у нас коментира и германският външен министър Хайко Маас.

„Все по-често ни се случва в Германия да ставаме обект на кибератаки, на дезинформация и със сигурност на шпионска дейност. Затова проявявам голямо разбиране и солидарност, когато виждам, че България се съпротивлява срещу това със средствата, които имаме на разположение в дипломацията. Това е атака срещу суверенитета на една страна и не може да остане без последствия. Затова подкрепяме всичко, което българското правителство реши да предприеме“, каза той.

На заключителния брифинг след срещата Йенс Столтенберг подчерта, че Русия продължава с репресии и агресии, както в страната, така и в чужбина. Посочи като пример критика на Кремъл Алексей Навални, действията на Русия в съседните Украйна, Грузия и Молдова, репресиите в Беларус, опитите за намеса в Западните Балкани и продължаващото струпване на войски от Средиземно море до Арктика и от Близкия изток до Северна Африка.