За метрото София получава 20 млн. лева от държавата

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Столичната община получи 20 млн. лева за нови 10 нови метровлака след решение на Министерския съвет. Средствата ще се използват и за доставка и монтаж на преградни врати за метростанциите от първия и втория метродиаметър.

Осем от влаковете са вече в София, а другите 2 се очакват до края на годината.

Планира се още през тази година да започне строителството на 3-те нови метростанции на Третата линия по бул. „Владимир Вазов“.
Двете разширения – 3 км в район „Подуяне“ и 6 км в район „Слатина“ – са включени за финансиране в Плана за възстановяване и развитие, за което е получено предварително одобрение.

„С тези 20 милиона лева ще успеем да направим окончателното плащане за закупуването на 10 нови метровлака, които напълно осигуряват дейността на цялата трета линия на метрото“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя отбеляза, че за 4 години са изградени 12 километра с 12 станции от третата линия на метрото. Фандъкова акцентира, че през последните години държавата е оказала съдействие за реализирането на три големи приоритета за столицата: строителството на метрото, довършването на Южната дъга на Околовръстното шосе и изграждането на училища и детски градини, за което целево бяха отпуснати 70 млн. лева от правителството.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че скоро се очаква да приключи разширението на Околовръстния път в отсечката от квартал „Младост“ до АМ „Тракия“ и веднага след това ще започне строителството в участъка между АМ „Струма“ и булевард „Цар Борис III“.