След 13 май потребителите могат да си искат парите от туроператорите за неосъществени пътувания

В десетката ТОП новина

До 13 май тази година беше отсрочката за туроператорите по Закона за извънредното положение, да заплатят на хората, които не са си получили парите за неосъществени пътувания. Това поясни пред БНР Богомил Николов от „Асоциация активни потребители“.

„Ние искаме да обърнем внимание на темата, че държавата отпусна на туроператорите 49 млн. лв., но по техни данни задълженията към потребителите им са около 150 млн. лв., тоест те могат да покрият само една трета от задълженията си към хората. И за нас въпросът остава нерешен. Потребителите трябва да знаят, че те имат пълното право да си поискат парите от съответния туроператор. Има различни хипотези – ако се заведат дела, връщането на парите ще се забави с години, ако пък фалират туроператорите, това пак не е добре пак за решаване на проблема“, подчерта Богомил Николов.

Пластмасата се оказва един от най-големите и опасни замърсители, изтъкна в предаването „Преди всички“ Богомил Николов във връзка с отбелязването днес на Световния ден на потребителите. Мотото тази година е „Да опазим Земята от пластмасата“.
Пластмасата се оказа, че превзема и микросвета, защото, като се разпада, тя превзема все по-голяма част от океаните, после попада в рибите, които ние поставяме на трапезата си. И тези наши постъпки се връщат като бумерангОт юли месец вече няма да можем да ползваме пластмасови пособия за еднократна употреба, с директива на ЕС се налага това, част от пластмасите в същото време могат да се преработват и фирмите трябва да рециклират тези пластмаси, като трябва да се търсят и други не толкова опасни продукти, които да заместят пластмасата“, каза Николов.

По думите му сякаш обществото става все по-поляризирано по опазването на околната среда – едните бързат да е чисто, но има други, които мърсят и то сякаш нарочно.

„Всъщност ние трябва да уважаваме и да поощряваме хората, които се грижат общото пространство да е чисто, да да караме другите да се срамуват от това, че мърсят… И затова аз не мога похваля гражданите. Иначе аз вярвам повече в убеждението, а не толкова в глобите и санкциите за замърсяването на околната среда“.