Мутафчийски: Ефективността на ваксините е над 90-95%

В десетката На доктор ТОП новина

Ефективността на ваксините е над 90-95 на сто, което надхвърля първоначалните очаквания, а създаденият имунитет е достатъчно продължителен.

Това е заявил началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главен лекар на Въоръжените сили на Република България, който се е срещнал с военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Той е допълнил, че страничните реакции са много редки и не надвишават тези при други ваксини, като са доказали своята безопасност при имунизирани вече милиони хора.

Генерал Мутафчийски е отговорил на всички въпроси, свързани с предстоящата имунизация срещу Covid, която започва в Карловската бригада идната седмица.

Според него ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести и инфекции. Той отбелязал историята на ваксините до момента и добавил, че днес имаме над 20 ваксини, които ни предпазват от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи и удължаване на продължителността на живота.

По думите му, качествената ваксина създава очаквания имунен отговор, осигурява дълготрайна имунна защита, безопасна е, стабилна и достъпна.

Поради бързото разпространение на новия коронавирус, тежестта и високата смъртност от Covid-19, както и липсата на ефективна терапия и невъзможност за ограничителни мерки за продължителен период, надеждата беше в бързото разработване на безопасни и ефикасни ваксини, е подчертал още началникът на ВМА.

Според него, науката и фармацията са направили истински пробив в създаването на ефективни ваксини и осигуряване на масовото им производство в невиждано кратки срокове.