Борисов: Крадецът вика дръжте крадеца

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски категорично заяви на днешното правителствено заседание, че нито едно от трите правителствата на Бойко Борисов няма вина за обществената поръчка за високопроходими автомобили, по която ОЛАФ е провела разследване.

Бойко Борисов също опроверга вчерашната позиция на президентството, в която се отправят обвинения лично към него.

Както обикновено „крадецът вика дръжте крадеца“ и все някой му е виновен на това президентство, отбеляза Борисов:

„За мен е ясно, но много ми е важно да бъде обяснено на обществеността кой каква вина има. Поименно – пише: правителството на Бойко Борисов е направило това нещо – и аз питам, понеже не знам да сме направили подобна обществена поръчка, макар че вече си обяснявам защо толкова много искаха служебно правителство“.

Терзийски напомни, че лично премиерът Борисов в предишния му мандат успя да договори с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 160 милиона евро за България във връзка с миграционния натиск и охраната на външната граница на Европейския съюз. „При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем“, отбеляза министърът на вътрешните работи и добави, че за целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас.

„Нито едно от трите правителства на Борисов или член на някои от тях има вина за тази ситуация. По времето на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори. Беше извършена и детайлна проверка от служители на ОЛАФ, има образуван доклад, който е докладван в ЕК, а след това е изпратен в прокуратурата на Република България“, коментира Терзийски.

„Месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли за този един месец. И веднага с идването на третото ни правителство е спряна контрабандата. Смятайте колко пари са и къде са отишли“, отбеляза Борисов.