Бордът по туризъм предлага тестване на границата с антигенни тестове

В десетката ВАЖНО ТОП новина

„Получаваме този удар и това решение на министъра на здравеопазването за въвеждане на задължителен PCR тест за влизащите от европейски страни у нас граждани е абсолютно несъгласувано и неочаквано“. Това заяви пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Борда по туризъм, във връзка с това, че Националният борд по туризъм и Националната туристическа камара вчера изпратиха отворено писмо към министри да отпадне изискването за отрицателен PCR тест при влизане в страната.

Това ще доведе до провал на зимния туристически сезон, който сега е в едно добро развитие. Питаме здравния министър – това съгласувано ли е с вицепремиера министър на туризма – нищо подобно не е направено към нас“, заяви още Карастоянова в предаването „Преди всички“. Тя допълни, че не  получават отговор на писмата си до министъра на здравеопазването, включително на въпроса – заетите хора в бранша няма ли да бъдат включени на първа линия.

Защо не се осигурят бързи антигени тестове на границата и ако тези тестове са положителни за някои от влизащите в страната туристи – само те да бъдат  карантинирани. Това е единствената нормална линия на поведение и мислене. Ние категорично възразяваме срещу такъв тип вземане на решения ад хок с мултиплициращ негативен ефект – това ще доведе до крах сезона“.

Вече има анулиране и на резервации, посочи още Карастоянова.

Тя добави, че не трябва да се предприемат протестни действия, преди да се изчерпат възможностите за диалог, а браншът досега е демонстрирал разбиране по въпроса за предпазване от разпространението на новия вирус.