Национално проучване за проследяване на придобития имунитет след Covid ваксина

В десетката ВАЖНО ТОП новина

До три месеца ще започне национално проучване за проследяване на придобития имунитет след ваксинирането срещу Covid-19. Това обявиха в Пловдив главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ректорът на :едицинския университет в града проф. Марияна Мурджева , която е и член на Националния ваксинационен щаб.

Проучването ще обхване над 1000 имунизирани от различни възрастови групи.

Според доц. Кунчев проучването е важно, защото ще се установи каква е ефективността на ваксините:

„Затова какъв имунитет изгражда, колко напрегнат е той и може ли да защитава хората, колко дълго ги защитава, еднакъв ли е при различните групи от хората – и по възрастов признак, и като пол, и евентуално като професионални ангажименти. Еднакво ли действа при хора здрави и хора с хронични заболявания“.

Участниците в проучването ще бъдат изследвани на два и шест месеца, след една година и след две години, поясни проф. Мурджева:

„Изследването на имунния отговор след ваксинация всъщност означава да изследваме молекулите на имунната система, а това са антителата, и нейните специфични клетки, които могат да унищожат вируса“.

Относно проследяването на нежелани реакции от ваксината срещу Covid-19 Ангел Кунчев обяви, че сигнали могат да се подават в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Засега ваксината показва много добър профил на безопасност, подчерта той, като допълни:

„Днес започва да работи и модулът за база данни за ваксинираните лица към портала за Covid-19, където от утре ще започнем да получаваме реалната бройка на всички обхванати, разбира се, с първа доза. Това е много важно да се знае. За нас завършена имунизация е тази, която е направена с двете дози“.