Карантина за всички, пристигащи у нас от Великобритания и Северна Ирландия

В десетката ТОП новина

От 17.00 часа днес всички лица, влизащи на територията на България от Великобритания и Северна Ирландия, включително български граждани, подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Това гласи издадената от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Причината е откритият нов щам на коронавируса в Обединеното кралство, който може да е с до 70% по-заразен.

Всички лица, на които е разрешено влизането в България и които пристигат с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома си или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание, издадено от директора на съответната Регионална здравна инспекция или упълномощен от него.

Лицата, които пристигат от трети страни, се допускат на територията на Република България при предоставен документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR-изследване за доказване липсата на Covid-19.

Заповедта ще важи до 31-ви януари за влизащите граждани през всички гранични пунктове с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.