Протест с искане за връщане на строгите текстове за нерегламентиран превоз

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Ключови булеварди в центъра на София бяха блокирани тази сутрин заради протест на автобусните и таксиметровите превозвачи. Недоволството е срещу подкрепеното от депутатите президентско вето върху промените  в Наказателния кодекс, които инкриминират нерегламентирания превоз.

Около 12:00 часа автомобилите на превозвачите се изтеглиха от площад „Александър Батенберг“, където стотици автобуси и таксита блокираха движението за около два часа, като това предизвика сериозни задръствания в района на центъра на столицата.

Към 12:30 часа движението по булевард „Цар Освободител“ вече е нормализирано до улица „Княз Александър Батенберг“ – до сградата на БНБ.

Превозваческият бранш днес излезе на протест с настояването депутатите отново да приемат допълненията в Наказателния кодекс за инкриминиране нерегламентирания превоз на пътници, след като промените бяха отхвърлени с вето на президента, което парламентът подкрепи.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи:

„Очакваме да се приеме Наказателният кодекс. Очакваме всеки да прояви като депутат своята отговорност и всички политически партии да подкрепят нашата инициатива“.

Освен от автобусните превозвачи за инкриминирането на нерегламентирания превоз настояват и от таксиметровия бранш. Тяхното недоволство е срещу различни мобилни приложения за извършване на превозни услуги, които ощетяват бизнеса им.

В знак на протест превозвачите спряха обществения превоз на пътници за днес, но по думите им, ако исканията им не бъдат чути, недоволството им ще прерасне в дългосрочен протест.

Ивайло Павлов от Националния съюз на превозвачите:

„Хората са се събрали, защото икономически вече не издържат. Това приложение и тези нерегламентирани превози отнемат една трета от бюджета на шофьорите. Само предупредителен е протестът. По-нататък може да предприемем и по-строги мерки“.

По информация от кореспондентите на БНР в Пловдив и Благоевград шофьорите на градския транспорт са протестирали символично с табели, поставени на автобусите.

Превозвачите настояват допълненията в НК, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“. От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.