Мрежа от камикадзета атакува втория пенсионен стълб

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Любомир Христов е взел под крилото си уволнения социален министър Бисер Петков, при който се е настанила синдикалистката Ваня Григорова

Ваня Григорова

Атаката срещу втория пенсионен стълб не е от вчера. Но ако се втренчим в имената на тези, които я водят, ще видим няколко повтарящи се имена. До безспорния шеф на бойната група за очерняне на дейността и резултатите на универсалните пенсионни фондове Любомир Христов стои свидната „жертва” на тази дейност – уволненият от поста социален министър Бисер Петков, а до него плътно е синдикалистката Ваня Григорова, по-известна като „Хубавото Ванче”.

Любомир Христов е основателят на Института на дипломираните финансови консултанти, призван да придаде институционалност на атаките срещу фондовете. Я да видим кой още е там? Сред преподавателския състав пръв сред равните е друг един експерт, когото „системата уби” – доц. д-р Бисер Петков. Месец преди Коледа 2019 премиерът Бойко Борисов го уволни за часове.

Бисер Петков

Решението на министър-председателя да се раздели със социалния министър в третия си кабинет беше окончателно. През лятото на 2018 г. премиерът поиска и прие оставката на Петков, но след това заради натиск от майките на деца с увреждания реши да го остави на поста.

Втората голяма причина за червения картон на Петков бяха забавените правила за изплащане на т.нар. втори пенсии на хората, родени след 31 декември 1959 г., което трябва да започне от 2021 г. Заради забавения проект 200 хил.  жени между 55 и 59 години изпуснаха сроковете ако желаят да прехвърлят партидите си от частните фондове към НОИ. Тогава за първи път се пусна необоснованото предположение, че две пенсии са по-малко от една, което създаде обществено напрежение.

Оказва се, че Любомир Христов, авторът на фразата „две пенсии са по-малко от една“ е приел на драго сърце съратника си в борбата с частните пенсионни схеми Бисер Петков. Интересно е, че в публичнодостъпните биографии на Петков, никъде не се споменава преподавателската му дейност в ИДФК. Дали е умишлен пропуск или пък не е достатъчно престижно за богатата му административно-политическа и преподавателеска дейност – не знаем.

След приемо-предаването на оставката Петков се връща и на най-старото си работно място – като преподавател в Университета за национално и световно стопанство. Там той оглавява катедра „Икономика на търговията” във факултет „Икономика на инфраструктурата”. Всичко това може да се види на официалния сайт на УНСС.

Докторант в УНСС е и единствената жена-камикадзе в  бойната група за непрекъснати атаки над частните пенсионни фондове – Ваня Григорова, по известна като „Хубавото Ванче”, като се говори се, че самият Петков й е научен ръководител. Не е ясно само защо тя е в този си статут, след като от официалната и автобиграфия, публикувана в блога ѝ, става ясно, че е записала докторантурата през 2015 година и законовия срок, дори и в качеството и на задочник, отдавна е изтекъл.

И накрая – най-скандалното! Наша проверка в Национална агенция за професионално образование и обучение  показва, че ИДФК на Любомир Христов всъщност няма регистрация. Нещо повече „професията” „дипломиран финансов консултант” не съществува в списъка на професиите.

Може и това е причината бизнесът с обучение на ДФК да не върви особено добре, защото в регистъра на сайта на ИДФК има само 25 дипломирани финансови консултатни в пет града в цялата страна, а институтът работи от 2010 г.

Причината за ниския интерес може би се корени и в огромните такси, срещу които наливат знания Христов и Петков. Всеки „предмет” си има цена, а общата сума за трите семестъра и финалният модул в програмата, надхвърля 2500 лева. Сума, на която могат да завидят много платени специалности и в УНСС, и в Софийския университет. Още по-интересно, когато става въпрос за радетел на ниските такси е, че отделно от сумата за цялото обучение има допълнителни такси за провежданите изпити, като общо, за целия курс на обучение те са 750 лв.

Дали пък тези преградни цени  и нищожния наплив към нелицензираното образователно тяло не карат преподавателите в него да се радикализират за атаки срещу втория стълб на пенсионната система в България? Интересен въпрос е дали Христов е предлагал на пенсионните фондове скъпата услуга на института си и не са ли атаките срещу тях следствие на техния отказ.

И на цената на какво? Едва ли може да предположим, че мотивите на тройката да работи срещу втория стълб на пенсионната система са свързани единствено с чистата и свята мисия да бъдат предпазени осигурените в универсален фонд от евентуални бъдещи загуби…

В крайна сметка, водени от своя комерсиален интерес и може би чисто човешко разочарование те едва  ли се интересуват от възможните последствия от техните действия. Сигурно е, че ако мечтата им да подкарат веднага и масово хората да си подарят личните партиди на държавата се сбъдне, то фондовете ще бъдат принудени да „развържат“ стотици милиони левове от своите активи. Едно е сигурно -че това ще доведе до мигновен колапс на Българската фондова борса, с всички последствия за икономиката на държавата от това.

Ценоразпис на незаконния институт.