Изтича крайният срок за мобилните пунктове за тестване за Covid-19 пред болниците

В десетката ТОП новина

Днес изтича крайният срок, в който пред държавните болници трябва да бъдат поставени мобилни пунктове за тестване за коронавирусна инфекция. На място ще има медицински екип, който ще консултира пациентите.

Основната идея на мобилните пунктове е да бъдат отделени пациентите с Covid-19 от тези, които не са заразени. Няма да има лимит на гражданите, които искат да получат консултация, съобщи при представянето на мярката здравният министър Костадин Ангелов:

„В София такива функционират в момента пред „Пирогов“, пред Александровска болница, пред болница „Света Екатерина“, което не е фургон, а е част от помещение. В тези помещения гражданите ще имат възможността да си извършват антигенни тестова тогава, когато имат симптоми, най-вече температура, кашлица, тежест в гърдите, липса на обоняние“.

„Навсякъде, където има държавни лечебни заведения със 100% собственост на държавата и такива с над 50% – това са на практика всички университетски болници, всички големи областни болници – пред тях ще бъдат разположени. До 6 ноември съм разпоредил да се направи организацията“, допълни министърът..

От днес пред транспортния входа  на пазарджишката многопрофилна болница заработи  фургон за прием на пациенти със симптоми на Covid-19.

Осигурен е КИП, който ще преценява състоянието на пациентите, преди да бъдат приети в здравното заведение, каза директорът на болницата д-р Красимир Темнилов.