Пуска се движението по част от Южната дъга на Софийското околовръстно

В десетката ТОП новина

От 1 ноември се пуска движението в участък от директното трасе на Южната дъга на Софийския околовръстен път от връзката с магистрала „Тракия“ до пътен възел „Герман“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Отсечката е дълга 2.5 км и е част от реконструкцията на 6 км от околовръстния път между кв. „Младост“ и магистрала „Тракия“.

В участъка трафикът ще е в 3 ленти за движение във всяка посока, а при пътен възел „Лозен“ ще се използват и локалните платна. Целта е да се улесни пътуването през предстоящите зимни месеци и да се повиши безопасността.

Работата в участъка продължава, предстои полагане на последния износващ асфалтов пласт и изпълнението на всички довършителни работи. Движението в участъка ще е с временна организация и временна пътна маркировка. От АПИ призовават шофьорите да карат внимателно и да спазват стриктно пътната сигнализация и ограничението на скоростта.

С разширението на над 6 км от околовръстния път на столицата в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“, което стартира през октомври м. г., съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма“ и „Тракия“, ще се улесни транзитният трафик от магистрала „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142.7 млн. лв. и е от републиканския бюджет.

Работата по проекта е съгласно приетия график, като до момента са изпълнени 65 процента от предвидените дейности. Участъкът по договор трябва да е готов до края на 2021 г., но с темповете, с които строителите работят, се очаква обектът да завърши по-рано.