Шефката на Фармацевтичния съюз с ново обвинение

В десетката ТОП новина

Месец след като Софийският районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова, прокуратурата ѝ повдигна ново обвинение за всяване на паника по време на извънредното положение. Това съобщиха от съсловната организация на фармацевтите. Ако този път съдът допусне разглеждане на делото и се съгласи с твърденията на държавното обвинение, Сербезова може най-много да бъде глобена.

В началото на април първо пред Националното радио, а след това и пред БНТ шефката на Фармацевтичния съюз говори за рисковете от липса и недостиг на някои лекарства в условията на пандемията от Covid-19.

Цитира предупреждения в същия смисъл на европейски експерти и организации. Ден по-късно прокуратурата е сезирана и направо повдига обвинение на Сербезова по текст с минимална съдебна практика и ползван при редките разследвания за телефонни заплахи.

В края на лятото прокуратурата предложи – заради чистото ѝ съдебно минало, тя да бъде освободена от наказателна отговорност и само санкционирана с глоба. В средата на септември Софийският районен съд прекрати делото с мотив – неясно обвинение и допуснати процесуални нарушения, които ограничават правото на защита на Асена Сербезова.

След „поправителния“ районната прокуратура е уточнила цитатите от интервютата, с които твърди, че Асена Сербезова е всяла паника – чрез заблуждаващи знаци за тревога, както и часовете, в които тя е говорила пред „Хоризонт“ и по БНТ. Предстои внасянето на предложението за глоба и втори опит в съда делото да започне по същество.

На този фон от Фармацевтичния  съюз напомниха, че за казуса „Серебезова“ знаят редица европейски институции. Сред тях и Европейският съд по правата на човека в Страсбург, където вече е регистрирана жалбата ѝ за нарушени човешки права по повод повдигнатото ѝ обвинение.