Борисов: Най-лесно е да сложиш чертата и да кажеш – затварям

В десетката ТОП новина

Премиерът Бойко Борисов разпореди на компетентните органи да засилят контрола върху карантинираните.

Във Фейсбук той коментира, че ако всички контактни си стоят по домовете и не излизат, заразяването ще спре.

На онлайн работно съвещание с кабинета премиерът е поискал от здравния и просветния министър да предложат решение за продължаването на образователния процес в условията на епидемия. Трябва да бъде прилаган локален подход и решенията да бъдат вземани от областните щабове, смята Борисов.

При университетите решенията за формата на обучение ще са на академичните ръководства. Премиерът коментира :

„Най-лесно е да сложиш чертата и да кажеш – затварям. Искам максимално да се отърсиш от мисълта, че  – да, ако вкарам всички хора вкъщи, за две седмици тя сигурно ще падне пандемията.

Веднага след това отново ще е взрив. Светът вече се управлява по друг начин и затова казвам – не почвайте с университетите и училищата, оставете на гъвкави работни времена“.

Междувременно министърът на образованието Красимир Вълчев прогнозира, че няма да има продължително затваряне на училищата, а ще има  „превключване“ към онлайн-обучение.

Решението за закупуването на ваксини срещу коронавируса ще бъде внесено за одобрение от Народното събрание.

На онлайн съвещанието премиерът посочи, че решението за купуването на ваксини срещу коронавируса ще бъде внесено за одобрение от Народното събрание. Борисов смята, че  въпросът е от огромно обществено значение заради здравето и живота на всеки гражданин и темата изисква широк консенсус:

„Всичко, което касае ваксините, вноските за ваксините, трябва да го внесем в парламента, така че подготвих всички документи, всичко, каквото имаме, ние няма какво да крием.

Аз снощи съм го изговорил, с всичките плюсове и минуси и рискове – вкарай в парламента, нека да ни подкрепят, ако не ни подкрепят, няма да купуваме.

Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия“, коментира Борисов.