93-а вечер на протести, напрежение пред сградата на БНТ

В десетката ТОП новина

В 93-ата вечер на протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев се стигна до напрежение между протестиращи и полиция пред сградата на БНТ.

Традиционното шествие на протестиращи вместо да блокира Орлов мост се насочи към сградата на Националната телевизия.

Протестиращи от сдружение „БОЕЦ“ обградиха пред БНТ черен автомобил и го замеряха с яйца, смятайки, че в него има участник в предаването „Панорама“. Шофьорът показа документи, че колата е на БНБ. Въпреки това протестиращите не пропуснаха колата.

Ескалация на напрежението обаче възникна, когато евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков, който беше участник в петъчното предаване „Панорама“,  излезе пред протестиращите и се опита да разговаря с тях. Те обаче се нахвърлиха върху него с гневни викове. Новаков си тръгна пеша, като беше съпроводен от много полицаи. След него тичаха протестиращи, скандирайки оставка и обиждайки Новаков.

Друг от участниците в предаването „Панорама“ – депутатът от БСП Кристиан Вигенин – пък се спря да разговаря повече от час с протестиращите пред сградата на БНТ.

Малка група протестиращи остана още известно време пред сградата на Националната телевизия в очакване на трети участник в предаването – депутата от ДПС Йордан Цонев. Но с оглед на рязко намалелият брой на полицаите в района, той вероятно отдавна си е тръгнал от сградата.

По-рано в 93-ата вечер на протест беше блокирано движението на „Цар Освободител“ до площад “Независимост“ пред БНБ, като полицейското присъствие беше слабо.Адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ заяви пред Президентството, че петото издание на т.нар. „Велико народно въстание“ ще се състои след седмица – на 16-и октомври, когато се пада стотният ден от началото на протестите.

От трибуната на протеста тази вечер говориха различни млади хора, които заявиха, че няма да се откажат от своите искания и ще продължат да идват всеки ден на улицата и да искат оставката на премиера и на главния прокурор.

Хората заявиха, че са на площада, защото са против простотията и арогантността на властта.

Ето какво казаха някои от тях:

“За съжаление съм скептична за перспективата за предсрочни избори. Нормално е това, че хората на протеста стават все по-малко, идва зима – нещата са на приливи и на отливи“.

“На хората им е писнало, виждат, че няма перспектива“.

Велислав Минеков от „Отровното трио“ посочи от импровизираната трибуна, че управляващите са елементарна и неука улична сган. Минеков цитира данни, според които доверието в парламента е едва 7 процента, а доверието в прокуратурата е 12 процента. Той припомни, че дори в гладните времена на Жан Виденов (през периода 1996-1997 г.) доверието в НС е било три пъти по-голямо – около 20 на сто.

Според него хората, които подкрепят протеста, са 70 процента. Той е на мнение, че ако към тях се прибавят и тези, които се страхуват да декларират подкрепа явно, но са „за“ оставката на правителството, процентите стават 90.

Резолюцията на Европейския парламент за България остава и днес основна тема и в изказванията по време на протеста. Арман Бабикян от „Отровното трио“ заяви, че приетата от Европейския парламент резолюция е свидетелство, че „Европа е показала съпричастност с българските граждани“.

„Ние не сме наивници, знаем от първия ден, че никой от Брюксел няма да дойде да уволни премиера. Това е така, защото ЕС не е СССР, както все още мислят някои националисти. Няма да дойде нито един началник да ни уволни мутрите. Началникът в тази страна сте всички вие гражданите!“, категоричен е той.

Повече от месец след последния антиправителствен протест в Габрово, жители на града се събраха, въпреки лошото време, и отново поискаха оставката на премиера и кабинета, както и на главния прокурор.

Протестът под надслов „Нас не ни е страх“ събра 30-тина души в центъра на града, пред сградата на Общината, които скандираха оставка, макар да изразиха съмнение, че премиерът Бойко Борисов и правителството ще се оттеглят. Тази вечер, повече от месец след прекъсване на демонстрациите в Габрово, протестиращите отново излязоха с искане за промяна

В протеста участваха и хора, дошли от Велико Търново.