Сачева: За пенсиите до 369 лв. индексация от 10%, за по-високите – 5 на сто

В десетката ТОП новина

От първи юли догодина ще се индексират пенсиите, които са над 300 лева, а минималната ще бъде увеличена с 50 лева още от първи януари и ще бъде 300 лева. Това обяви пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева. Това ще се заложи в проекта за бюджета за следващата година, посочи тя.

„От първи ще има индексация на пенсиите. Това е предложението в бюджета за следващата година, като минималната пенсия всъщност от първи януари да стане триста лева, а от първи юли съответно да има индексация на пенсиите, които са между 300 и 369 лева. Индексацията предлагаме да бъде около десет процента, а на тези (пенсии), които от 369 до тавана, да бъде с пет процента“, обясни социалният министър.

Максималната пенсия ще надхвърли 1400 лева, но без да се увеличава максималният осигурителен доход. До март всички пенсионери ще получават добавка от 50 лева.

В проекта на бюджета за догодина ще се предвиди, освен месечните детски добавки, без доходен тест да се дават и еднократните помощи за децата от първи и от осми клас. Размерът на целевите помощи за тях ще се повиши от сегашните 250 на 300 лева, допълни социалният министър.

Универсалните детски добавки са европейска практика, тя действаше до 2011 година, сега се връщаме на нея, подчерта Сачева и уточни, че мярката няма общо с изборите. Целта ѝ е да се стимулира да има повече деца в България, да се покаже, че всички деца са с равни права, посочи тя.

Според разчетите тази мярка, която ще засегне 1,2 млн. деца, ще струва на държавата още 398 млн. лева, съобщи социалният министър.

Запитана относно резолюцията за върховенството на закона у нас, която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент днес, Сачева посочи:

„Аз гледам на проекторезолюцията не като на звучен шамар, а като на опит за свободно движение на проблеми от страна на нашите политически опоненти“.

Социалният министър е убеден, че проблемите в страната трябва да бъдат решени от България.

Тя добави още, че корупция у нас със сигурност има, но трябва да се гледа обективно. „Борбата с корупцията е изключително трудно занимание и не минава през Фейсбук и подобен тип механизми“, добави тя.