„За“ и „против“ носенето на предпазни маски

В десетката ТОП новина

Спазват ли се в градския транспорт и магазините на Пловдив препоръките за задължително носене на предпазни маски?

През последните месеци маските станаха задължителна част от всекидневието ни. Знаем защо, къде и как трябва да ги носим, за да се предпазим, но дали наистина го правим, или се опитваме да скрием с тях страховете ни? И в градския транспорт, и в магазина, и в аптеката те са задължителни.

Оказва се обаче, че реалността не е точно такава, каквато би трябвало според правилата, и може да се каже, че поставянето им граничи с препоръчителното. Или по-точно с личното възприятие за тяхната полза.

Анкетата с пловдивчани и  репортерската проверка на Радио Пловдив показа, че предпазните маски, които покриват носа и устата, не винаги и не от всеки се носят както и където би трябвало.

Например в автобусите носенето на маски е въпрос на личен избор. Обществена отговорност или липса на такава.

Кой обаче и по какъв начин контролира носенето на маски в градския транспорт?

Няма кой да осъществява такъв контрол, нямаме и правни основания за наказания. А и градският транспорт е частен, как да влезем и да направим там проверки, риторично казва директорът на общинската дирекция  „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов и призовава за повече лична отговорност, защото ако не се носят маските, това е опасно за личното здраве и за здравето на всички.