Ева Майдел: Който е очаквал апокалиптичен мониторинг, сигурно е разочарован

В десетката ТОП новина

„Излезе първият доклад за състоянието на върховенството на закона в ЕС. Който е очаквал частта за България да бъде апокалиптична и да повтори опорните точки на тези, които се опитват на всяка цена да свалят правителството, вероятно е разочарован“. Този коментар направи във Фейсбук евродепутатът Ева Майдел по повод мониторинговия доклад за страната ни на Европейската комисия, който бе представен в сряда.

Майдел посочва, че е оценено всичко направено дотук в областта на правосъдието, както и че е подчертана нуждата започналите реформи и разследвания за злоупотреби на високо ниво да бъдат доведени до край, което е в интерес на цялото общество и ще доведе до повишаване на доверието в институциите.

„Има нужда да се осветли допълнително собствеността на медиите, както и да се прави по-задълбочена оценка на въздействието преди приемането на законодателни актове. Полезността на този нов доклад е във факта, че дава възможност да се прави обективна и балансирана оценка на върховенството на закона в отделните държави, както и да се сравнява ситуацията между тях. Такива външни оценки, каквато беше и приемането ни в предверието на Еврозоната преди 2 месеца, ни позволяват да видим къде се намираме и ни предпазват от внушения и манипулации, целящи единствено дестабилизация и нарушаване на все още крехките ни демократични устои“, написа още Майдел.