Ева Майдел: Излезе първият доклад за състоянието на върховенството на закона в ЕС

В десетката ТОП новина

Излезе първият доклад за състоянието на върховенството на закона в ЕС. Който е очаквал частта за България да бъде апокалиптична и да повтори опорните точки на тези, които се опитват на всяка цена да свалят правителството, вероятно е разочарован.

Оценено е всичко направено дотук в областта на правосъдието. Подчертана е нуждата започналите реформи и разследвания за злоупотреби на високо ниво да бъдат доведени до край, което е в интерес на цялото общество и ще доведе до повишаване на доверието в институциите.

Има нужда да се осветли допълнително собствеността на медиите, както и да се прави по-задълбочена оценка на въздействието преди приемането на законодателни актове.

Полезността на този нов доклад е във факта, че дава възможност да се прави обективна и балансирана оценка на върховенството на закона в отделните държави, както и да се сравнява ситуацията между тях. Такива външни оценки, каквато беше и приемането ни в предверието на Еврозоната преди 2 месеца, ни позволяват да видим къде се намираме и ни предпазват от внушения и манипулации, целящи единствено дестабилизация и нарушаване на все още крехките ни демократични устои.