Под знака на честванията на Съединението премина 60-ия ден на протести в София

В десетката ТОП новина

Малко след 23 часа движението през кръстовището на Орлов мост беше възстановено, след като отново беше блокирано от протестиращи. Недоволните понесоха 10-метрово българско знаме от центъра на протестите пред сградата на българското правителство към кръстовището, на което пишеше „Оставка“, а преди това се почерпиха с традиционна българска питка по случай празника на Съединението.

Под знака на честванията премина 60-тия ден на протести който започна отново пред т.нар. „Триъгълник на властта“ с искане за оставка на правителството. Архимандрит Дионисий каза:

„Имаме едно-единствено желание  – за по-достоен живот, съединени с онова, което също е достойно. Нима е възможно онези, които искат тази страна да бъде само територия и да служи за канал на техните интереси и да нямат нужда от народ, освен като бройка за статистика.“

Един от организаторите на протеста, адвокат Николай Хаджигенов, коментира призивите за единение, отправни от премиера.

„Не разбрах как. Ние да крадеме заедно с него ли. Освен това – той краде от нас. Това, което постигна режима на диктатора Борисов, е преместването на онази красива бяла сграда, на която стои символа на обединените българи, в Партийния дом, на която стои символа с герба на другия диктатор преди него – Тодор Живков“. (правописът е както говори).

„Честито. Някой ден ще ти издигнем паметник с кървавите ти ръце, там, където твоите хора набиха народа“, каза още Хаджигенов.

Беше казано,  че заради  участието си в протестите срещу Борисов и Гешев е бил уволнен актьорът от Драматичния театър в Габрово Даниел Михайлов.

Организаторите на протеста от „Отровното трио“ припомниха, че следващото голямо мероприятие ще бъде на 10-ти септември от 8 часа и призоваха всички хора да дойдат.

Междувременно шествие срещу президента Румен Радев мина през центъра на София. Хората издигнаха плакати с призиви за оставка на президента Румен Радев:

„Кой държавник трябва да излезе с юмрук от работното си място и да говори, че Народното събрание било навън. Кое е това Народно събрание навън?  Вътрешното е избрано от народа, наистина от народа.“

„Президентът подстрекава народа и раздели нацията.“

Хората събираха и подписи за сигнал до прокуратурата срещу „подбудителите към граждански войни, въстания и метежи“. След празниците те ще бъдат внесени в прокуратурата.