58-а вечер на антиправителствен протест и нов палатков лагер на „Цар Освободител“

В десетката ТОП новина

Многолюден и много шумен беше 58-ият антиправителствен протест тази вечер, който обаче премина спокойно и без сблъсъци с органите на реда. Протестът днес беше посветен на „Хиполенд“, като много хора дойдоха със закупени от магазините на компанията плюшени детски играчки. Част от играчите бяха подарени на полицаите, а други казаха, че ще ги дарят на деца от домове.

Демонстранти блокираха движението по бул. „Цар Освободител“. Малко преди 22.00 ч. протестиращите започнаха да издигат нов палатков лагер – три шатри и четири палатки на бул. „Цар Освободител“.

Това се случва по-малко от 48 часа, след като полицията премахна палатковите лагери на Орлов мост, пред Ректората на СУ и на триъгълника на властта.

Редица протестиращи заявиха, че ще пренощуват на изградения нов палатков лагер.

„Естествено, че тук ще останем. Ще зимуваме тук, ако трябва“, заявиха за БНР някои от протестиращите. „До оставката (на Борисов) ще изграждаме каквото трябва и ще блокираме каквото трябва“, посочиха те.

Движението по бул. „Дондуков“ остава нормално въпреки изграждането на новия палатков лагер.

Има информация за готвен нов голям протест като този на 2-ри септември.

Протестиращите обявиха, че за 10-и септември се насрочва дата за „Второ Велико народно въстание“ на площад „Независимост“.Утре в 09.00 часа протестиращи ще се съберат пред сградата на Софийския градски съд, където ще се гледат делата на задържаните на 2-ри септември.


Тази вечер не се проведе традиционното шествие до Орлов мост, но група младежи с колела временно блокира кръстовището на Орлов мост.

По-рано изпълнителният директор на „Хиполенд“ Мариан Колев обяви от импровизираната трибуна на „триъгълника на властта“, че не е очаквал такава голям подкрепа от хора и компании. Той призова полицията да пази протестиращите от по-агресивни и каза, че играчките, които се подаряват на полицаите не са в знак на подигравка, а знак за благодарност, че пазят хората.
За пореден ден се настоява за оставка на правителството на Бойко Борис, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори чрез машинно гласуване.
Според протестиращите, при така проведени избори ще се върне политическата, обществената, икономическата и социалната нормална среда в държавата.

Протестиращите са против избора на хората дали да предпочетат машинно, или гласуване с хартиена бюлетина, тъй като това ще доведе до объркване и до хаос в целия процеса на гласуване.

Протестиращите също така остро осъждат проявите пред Народното събрание на 2-ри септември. Протестът е мирен и прояви, които да водят до ескалация на напрежението, са недопустими, посочват те. Има мирни и демократични средства с които да се постигнат целите на протеста, смятат протестиращите.

За да не се допуска ситуация, подобна на тази от вечерта на 2-ри септември, организаторите на протестите обмислят различни варианти, в т.ч. да се въведат и коменданти на самите протести.

Един от т.нар. „отровно трио“ – проф. Минеков коментира днешната среща на президента Радев и силовите служби:

„Не разбраха какво точно се е случило в тези разговори, какво точно са отговаряли от тези служби. Интересувам се какъв е броят на задържаните хора, броят на ранените и на потърсилите медицинска помощ, хоспитализираните, колко са обвинените“.

Някои от протестиращите са с плюшени играчки, включително розови прасенца, носещи раирани затворнически шапчици. Прасенцата държат плакати, на които пише: „Стига #Гешефтура и свински истории“.
Така гражданите изразяват своята подкрепа с веригата „Хиполенд“, чийто собственик, осъдил полицейското насилие на 2-ри септември, по-рано днес изненадващо стана обект на проверки от МВР и НАП.

Гражданска акция в подкрепа на частния бизнес се проведе днес в Стара Загора. Група граждани се включиха в протеста срещу масираната проверка на властите във веригата магазини за играчки Хиполенд, ден след като собственикът й обяви, че подкрепя протестите, а синът му пострада от сълзотворен газ на полицията.