Президентът: Властта режисира провокации, които дадоха повод за несъразмерно полицейско насилие

В десетката ТОП новина

„Властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти. Пострадалите са десетки – както сред гражданите, така и сред органите на реда“. Това каза в специално обръщение относно случилото се на протестите снощи президентът Румен Радев.

Държавният глава призова протестиращите и органите на реда да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат въвличани в „сценарий за оцеляването на компрометираната от насилие и корупция власт“:

„Протестът е единствено възможното и оправдано гражданско действие срещу похищаването на българската демокрация“.

Според него единственият изход от кризата е „незабавната оставка на правителството“.

По думите на държавния глава пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова Конституция: „Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари“.

Радев определи като „престъпно посегателство над бъдещето на България“ опитът „да се прокара“ нова Конституция, която, според него, е угодна за статуквото:

„Тези действия рискуват да хвърлят страната в дългосрочна безизходица“, заяви президентът.

Според Румен Радев парламентът продължава опита да обезсмисли машинното гласуване със серия от промени и „да отвори възможности за опорочаване на всички следващи избори.