Освирквания и викове „Оставка“ на официалните тържества за Съединението

В десетката ТОП новина

Около стотина от участниците в т.нар. „Поход за Съединение“ понесоха 50-метровия национален флаг на по уличите на Пловдив след официалната част на тържествата за 135-ата годишнина от Съединението на България, предава кореспондент на БНР.

Протестиращите за кратко блокираха движението в центъра на Пловдив, като автомобилите изчакваха. Инциденти не бяха регистрирани.

По-рано с викове „Оставка“ и освирквания беше посрещнато словото на кмета на Пловдив Здравко Димитров за 135-ата годишнина от Съединението на България.

Кметът посочи, че през 1885 в Пловдив се е събрал цветът на българската нация и с усилията на всички е било постигнато Съединението.

В речта си президентът Румен Радев заяви, че „днес будна България преоткрива девиза „Съединението прави силата““.

Държавният глава каза, че през 1885 на Източна Румелия е била наложена „нефелна конституция“, но дейците на Съединението са поправили това.

„Толерантността, солидарността и непреклонността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България. От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържественото честване на Съединението в Пловдив.

Поклон пред дръзките и храбрите, да живее свободна и единна България, каза още президентът.