Десислава Ахладова: Върху съдебната система не се оказва политическо влияние

В десетката ТОП новина

Електронното правосъдие ще бъде един от приоритетите на новия министър на правосъдието Десислава Ахладова. Тя беше одобрена от Народното събрание да замени на поста подалия оставка Данаил Кирилов. Пред журналисти Ахладова заяви, че върху съдебната система не се оказва политическо влияние:

„Не познавам депутата Делян Пеевски, никога не съм се виждала с него. Това мога да заявя. Не зная и не мисля, че на колегите, които познавам, по някакъв начин съдебната система е зависима“.

Ахладова е родена през 1974 г. Придобива магистърска степен „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ Благоевград.

От 22.05.2017г. е административен ръководител на Административен съд –Перник, избрана с  решение на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет на 18.10.2016 г.

От 2014 г. до 22.05.2017г. е председател на Районен съд-Перник.

От  2004 г. до 2014 г. е заместник-административен ръководител на Районен съд-Перник. В периода 2000 г. – 2004 г.  е районен съдия в Районен съд-Перник, година преди това е младши съдия  в  Окръжен съд-Перник.

Участвала е в редица семинари и обучения, свързани с европейското и гражданското право. Владее английски и руски език.

В кратко изказване пред депутатите Десислава Ахладова изрази надежда, че ще отговори на очакванията към нея като министър на правосъдието.

От БСП изразиха недоволство от начина, по който управляващите са обяснили тази министерска рокада. Крум Зарков заяви:

„Когато не се казва въобще нито с дума от представящите новото предложение защо си е тръгнал предишният министър, това може да говори за няколко неща. Първо, защото ги е срам от резултата на работата в този мандат или второ, защото причините не са за изричане“.

Парламентът гласува и подадената оставка на председателя на ЦИК Стефка Стоева. Решението беше взето със 145 гласа „за“, без против, двама се въздържаха. Лидерът  на ДПС Мустафа Карадайъ отчете тази рокада като слабост на управляващите.

Стефка Стоева /БТА/

Стефка Стоева /БТА/