„Отровното трио“: Малобройният протест няма да отслаби енергията

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Дъждовното време, почивният ден и големият християнски празник Успение Богородично. По този начин „отровното трио“ оправда малобройния протест в София. Според тях това няма да отслаби енергията на антиправителствените демонстрации.

Блокадите на възлови кръстовища в столицата остават една от основните форми на протест. Затворени за движение са районът между Министерския съвет и Президентството и кръстовищата на Орлов мост и при Ректората на Софийския университет.

Протестиращите запалиха свещ заради празника Голяма Богородица.

Демонстрантите не приемат предложенията за рестарт на държавата, обявени от премиера, и са решени да продължат с блокадите, докато исканията за оставките на правителството и на главния прокурор не бъдат удовлетворени. По думите им грешките на властта поддържат духа на протестните демонстрации:

„Не може Бойко Борисов, който 11 години управлява държавата с това задкулисие, той точно да иска да променя държавата. Това ми се струва като подигравка“;

„Не може така да се продължава, скоро ще останат без гласоподаватели, нашето поколение си отива, не се ли даде шанс на младите поколения да живеят в нормална държава, нещата стават безнадеждни“.

Словесни пререкания между демонстранти и минувачи

Напрежение възникна между протестиращите и гражданка, която изрази недоволството си срещу продължаващите вече 38-и ден антиправителствени протести.

Противничката на блокадите в центъра на столицата премина през протестната демонстрация на площад „Независимост“ и разгневи протестиращите, изразявайки становище, че те са платени, а действията им създават огромни затруднения в придвижването из централната градска част.

До сблъсъци не се стигна, а конфронтацията остана на ниво словесни пререкания.

„В период на пандемия и икономическа криза не трябва да се клати държавата. Да не блокират кръстовища, да можем да ходим нормално на работа. Не ги подкрепям, защото са платени, аз знам кой им плаща – руските служби, които стоят зад Божков и Радев“.

На Орлов мост са се появили провокатори, но протестиращите подчертаха, че това няма да ги откаже.

„Не съм съгласен с тези блокади. Това е центърът на София, това е знаково място. Не може да има скара, химически тоалетни, кофи за боклук на Орлов мост“, каза един от несъгласните с блокадата на кръстовището на Орлов мост.

От гражданското сдружение БОЕЦ обявиха, че готвят нови изненади за управляващите в понеделник сутринта.