Деян Кюранов: Ударът по палатките е огромна политическа грешка

В десетката ТОП новина

У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да запази фасадата. Много силно се обърка тази сутрин с удара по палатките и насилието против протеста. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице. Не на Борисов или на Гешев. Според мен – на техните кукловоди.“ Това заяви пред „Хоризонт“ Деян Кюранов, доктор по философия, съосновател на неформалното сдружение „Екогласност“ и на СДС, напуснал политиката още през 1990 година.

Той определи акцията на силите на реда срещу палатките на протестиращите на централни софийски кръстовища като „огромна политическа грешка“.

Снимка: БТА

„Ако не друго, това е изключително сгрешен момент за този политически акт. Те го подготвяха, подготвяха, правиха си устата и го направиха в най-неподходящия момент, когато протестът очевидно се разраства.“

„След като имаме – показаха го агенциите, мнозинство, което симпатизира на протеста, то не излиза на протест, но симпатизира, можем да сме сигурни, че след тази сутрин това мнозинство ще стане още по-голямо“, коментира Кюранов в предаването „Преди всички“.

Предстоящия уикенд Беларус ще гласува за президент.   Снимка: ЕПА/БГНЕС

Деян Кюранов е изследовател на политическите процеси в Беларус. Преди президентските избори там той направи аналогия между Беларус и България. „Отровно женско трио“ се изправя срещу настоящия президент на страната, обясни Кюранов.

Сега Светлана Тихановская е кандидат на опозицията, което по думите му е „нещо нечувано за Беларус, както и да има митинг от 70 хиляди души“.

„Нечувано е да има митинги и по най-малките градчета. Лукашенко плаши с пряко насилие. Използва си завоюваната слава на безогледен диктатор. Казва, общо взето – аз съм си я направил тази държава и сега с кръв ще я давам.“

Още от 2003 година беларуският президент се отказа от проруската си политика, припомни Деян Кюранов.

И стана националист, с което издърпа килимчето изпод краката на опозицията, която тогава беше националистическа. И тя оттогава не може да се оправи и не знае каква е. До този момент. Сега тази опозиция, която излиза на изборите, е гражданска опозиция. С това също прилича на нашия протест. И с непредвидим резултат. Защото това е тип протестна ситуация, в която основното е, че резултатът не е предвидим и от двете страни. Затова Лукашенко е изключително нервен, както викат на руски – „загубил лице“, в превод от китайски.“

Според Кюранов държавният глава на Беларус демонстрира елементарен, първобитен сексизъм спрямо своите опонентки на изборите.