Спокойно протече 18-ият ден на протести в София

В десетката ТОП новина

За 18-а поредна вечер в центъра на София се събираха протестиращи с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

Митингът в триъгълника на властта продължи около 2 часа. Малко след 20:30 ч. протестът прерасна в шествие, което тръгна от Министерски съвет и стигна до Орлов мост, където блокира движението..

Към 23 часа присъстващите видимо намаляха. На „Орлов мост“ остана малка група младежи насядали по платното. Още по малка група – около 5-6 души, бяха насядали на кръстовището пред Ректората на Софийския университет.

До края на протеста беше блокирано движението по бул. „Цар Освободител“, бул „Цариградско шосе“, бул. „Васил Левски“, бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“ – двупосочно. Освободено е кръстовището на този булевард с ул. „Гурко“

Средствата на градския транспорт се пренасочваха през телевизионната кула. Тролеите се движеха през бул. „Васил Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“. Линейките се пропускаха свободно.

Обстановката е спокойна. 

Протестът блокира кръстовището пред Румънското посолство около 20:30 ч. Блокадата там продължи около 20 минути. На мястото дойдоха патрули на полицията. След като протестиращите свалиха блокадата, те продължиха похода си по улица „Черковна“. Други се насочиха по ул. „Цар Иван Асен II“. И двата лъча се върнаха на Орлов мост.

По време на шествието си протестиращите спряха движението на автобусните линии 120, 305, 413, както и всички автобусни линии, които се движат по Цариградско шосе. Трамвайната линия номер 20 също беше блокирана. Граждани останаха на спирките на градския транспорт, недоволни от това, което се случва. Други подкрепиха протеста.

Част от хората на „Орлов мост“ се присъединиха към протеста пред сградата на БНТ с искане за оставка на генералния директор на телевизията.

По-рано, около 20 ч. Арман Бабикян – също от организаторите на протеста от Отровното трио, прикани хората да се насочат към Министерския съвет, където „да сервират“ свински уши. „Пазете полицаите“, призова той. След това демонстриращите хвърляха свински уши по сградата на Министерски съвет.

Днес ораторите поискаха оставка на всички партии, които са управлявали досега. Един от организаторите – проф. Велислав Минеков заяви:

„Отива си една власт! Трябва да се лъже здраво! Ние сме причинили безредие?! Така ли? А какъв ред имаше досега?! Че то държава няма! Държавност не остана! Справдливост няма! Съд няма! Здравеопазване няма! Образование няма! Полиция няма!!“.

По-рано група участници изиграха и интересен етюд – затвориха символично в своеобразна клетка премиера Борисов и главния прокурор Гешев.

В 17 ч. едва стотина души се събраха между президентството и Министерски съвет. Към 20.00 часа те вече бяха хиляди.

Димитър Стоянов от сайта „БиволЪ“ призова хората да останат единни:

„Тук съм, защото се уморих мафията в България да бъде по-богата с европейски пари. Тук съм, защото искам прозрачност! Тук съм, защото искам върховенство на закона. Тук съм, защото имам право да бъда гражданин и съм такъв“.

Един от първите, дошли на протеста, сподели за БНР:

„Естествено, на първо място, ме води това, че народът не живее в добро положение. Явно, че властта е подкупна и корумпирана. Явно е друго, Елена Йончева излезе и показа, че тези всички видеозаписи и снимки са реални, след като е минала на определени комисии, които са ги проучили. Този човек, не искам да кажа директно името, защото не го приемам като мой личен премиер, ръководещ държавата“.

„Не може тези 700 милиона, които Божков ги е давал като такси, къде са те? Това е връх на цинизъм, на несправедливост и на не знам какво. Да се разхвърлят милиарди, милиони да се губят, никой да не търси отговорност на никого, а в същото време 226 лева пенсия за втора категория труд, 30 и нагоре години и никой не иска да ги преизчисли“, допълни протестираща.

Двойка младоженци решиха да направят фотосесията си на фона на събиращите се пред фонтана на президентството.

На мястото имаше и много търговци, които продаваха вувузели за 7-10 лв, свирки по 2-3 лв. и трибагреници за 4 лв.

В останалите градове

В Пловдив тази вечер нямаше протест. Организаторите заявиха, че продължават със своите искания следващата седмица.

Десетки автомобили  с клаксони и развети знамена, с плакати за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, се включиха автошествието, което тръгна от центъра на Дупница. То мина по околовръстния път и градския парк „Рила“. Това бе четвъртият протест в Дупница. Той завърши с митинг пред общината и до главния пл. „Свобода“. В протестите в Дупница, а на няколко пъти и на тези в София, участва неизменно художникът и местен активист Николай Табаков.

„Това автошествие го правят млади хора – дупничани, които са незивисими и будни. Проблемът с нас е тази лична свобода и автоцензура, да кажеш: „Абе я по-добре да не ме виждат там“, а пък това са хора, които сега ги снимат телевизии, медии, пишат за тях, има и негативни коментари. Тези хора всичкото това ще го преодолеят и застават с лицето си, с достойнството си зад каузата – оставка на това правителство“, каза той за БНР.