Италия въведе задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи от България

Европа и Светът ТОП новина

Италия въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пътници, пристигащи от България и Румъния, както и за всички, пребивавали или преминали транзит през двете страни 14 дни преди пристигането им в Италия. Това съобщиха от Единния информационен портал.

Мярката влиза в сила в 00:01 часа на 25 юли  със заповед на Министерството на здравеопазването на Италия.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българските дипломатически представителства в Италия: посолството ни в Рим на телефони: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643,  мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +39 349 492 7764, както и в Генералното ни консулство в Милано на: +39 3756596458.

Мярката цели да се предотврати внасянето на случаи на Covid-19 от чужбина, посочи италианският здравен министър Роберто Сперанца и допълни: „Вирусът не е победен и продължава да се разпространява. По тази причина трябва да сме внимателни“.

Наредбата предвижда задължителна 14-дневна карантина за граждани, пребивавали в България и Румъния или преминали транзит през тези две страни през последните 14 дни. Мярката  е в резултат на това, че ситуацията в тези държави през последните седмици се усложни, а преди дни положителен тест дадоха румънки, пристигнали в Рим и наети като болногледачки. В ход са процедури за проследяване на техните контакти.

В Италия работят над 1 милион румънци, предимно в строителството и в грижите за възрастни хора. Българите в страната са към 60 хиляди и част от тях също работят в тези направления, както и в селското стопанство.

Властите в Рим вече забраниха достъпа за хора, пристигащи от 16 страни, включително тежко засегнатата Бразилия.