Премиерът иска единен европейски протокол за коронавируса

Европа и Светът ТОП новина

Европейският съюз да има единен медицински протокол, свързан с мерките срещу разпространението на коронавирус и за борбата с последиците от пандемията. За това е настоял премиерът Бойко Борисов на снощните разговори на 27-те в Брюксел. В изявление преди днешните дискусии Борисов беше категоричен, че кризата не е преминала.

„Дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища, всичко да е еднакво за ЕС. Второ, с парите от европейската солидарност, за които говорим или така наречените грантове, незабавно да се подкрпят социално слабите, хората останали без работа и съответно дизайните 60 на 40, 80 на 20, за да се запазят работните места. Върху това да се концентрираме днес, в следващите шест месеца, до година и разбира се, оттук паралелно с това да търсим дългосрочен план как ще излезе ЕС откризата“, коментира българският премиер.

Европейските лидери възобновиха заседанието си в Брюксел, след като вчера не успяха да постигнат компромис по бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията.