Домбровскис следи отблизо ситуацията с протестите в България

Европа и Светът ТОП новина

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис заяви пред журналисти, че следи отблизо ситуацията с протестите в България.

Същевременно той допълни, че няма да прави пряка връзка между тях и присъединяването на страната ни към еврозоната. Домбровскис припомни, че Хърватия и България ще трябва да останат в чакалнята минимум две години, след което ще се направи оценка как двете страни са изпълнили критериите от Маастрихт.

По повод препоръките за още работа по отношение върховенството на закона и борбата с корупцията и организираната престъпност Домбровскис добави:

„Ние от Комисията възнамеряваме да наблюдаваме изпълнението на тези препоръки чрез хоризонталния механизъм на върховенството на закона, който ще бъде въведен по-късно през тази година. Същевременно България пое специфичен ангажимент след присъединяването си към ЕС , който също ще наблюдаваме“.

Домбровскис уточни, че ангажиментът е в застрахователния сектор, рамката за платежоспособността, както и допълнителното затягане на рамката за борбата с прането на пари.