Хиляди протестираха в центъра на София

В десетката ТОП новина

Повече от 7 часа продължи антиправителствения протест пред Президенството. След полунощ хората започнаха да се разотиват, но пред сградата все още има много протестиращи.

Движението в центъра на София продължава да е блокирано. Плътен полицейски кордон има около сградата на Министерския съвет. Полицаите носят жилетки с надпис „Антиконфликт“. Има и части на Жандармерията. Част от протестиращите седят на земята пред кордона. 

След 23:30 полицаите свалиха щитовете си, а протестиращите ги аплодираха.

До сблъсъци не се стигна, въпреки че част от протестиращите обиждаха полицаите и дори хвърляха предмети по тях

Други протестиращи докараха нощно шкафче и поставиха в него имитации на банкноти и златни кюлчета, правейки алюзии с разпространени в близкото минало снимки, за които се твърдеше, че са от спалнята на премиера.

Около 21 ч. протестиращ хвърли бомбичка към кордона, което предизвика незабавна реакция от органите на реда. Полицаите с жилетки „Антиконфликт“ бяха заменени с части на Жандармеритята.  Кордонът стана по-плътен, а полицаите сложиха шлемове и щитове. Има данни за един ранен полицай.

 


Жена се качи на около 10 метра височина на перваза над входа на сградата на бившия Партиен дом и започна да прави снимки. Тя слезе безпрепятствено и не беше арестувана.
Сериозни инциденти и произшествия няма.  

По-рано днес протестиращите окупираха бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“, а след това се насочиха към „Орлов мост“. Хората престояха няколко минути пред сградата на Народното събрание и скандираха „Гешев е позор“, „оставка“ и „мафия“.  След това множеството се придвижи до „Орлов мост“ и спря движението там.  Протестиращите се върнаха по ул. „Гурко“, където освирка сградата на МВР.  Три часа след началото на протеста те отново се върнаха пред сградата на президентството.

Протестът беше организиран в социалните мрежи. Има и конкретен повод – кадрите в интернет, на които се вижда упражняването на полицейски произвол от снощния протест.

Присъстващи споделиха пред БНР, че са на протеста заради ниския стандарт на живот в страната. Това ги е извело на улицата – безработицата. Двама господа дори отправиха призив към първите мъже в държавата – президента и премиера, да си подадат ръка в името на народа.

Обстановката е спокойна.

По време на снощните протести се стигна до сблъсъци с полицията. Имаше ранени демонстранти и полицаи.

В Плевен за втора вечер също протестираха значително по-голям брой граждани с искане за оставка на правителството. Те преминаха в мирно шествие през Градската градина и стигнаха до Съдебната палата. Предимно млади хора с деца се събраха пред сградата на Областната администрация, много от тях носеха българското знаме и скандираха, предаде кореспондентът на БНР.

В Сливен около десетина души излязоха в подкрепа на протеста срещу правителството в София. Те се събраха на централния площад Хаджи Димитър около 19.30 часа. Протестът бе организиран в късния следобед в социалните мрежи. Очаква се в следващите дни да бъде организиран нов, информира кореспондентът на БНР .

Над 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството. Те посочиха, че са излезли на улицата, провокирани от събитията в парк „Росенец“. Хората допълниха, че подкрепят протестите в София.