Задържаните от ГДБОП рекетирали престъпници поне от 3 години

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Поне три години е действала групата за подкупи в ГДБОП, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според директора на Дирекция „Вътрешна сигурност на МВР Стефан Банков обаче сигнали, че шефът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и ръководителят на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков са искали подкуп, има още от 2014 година.

В резултат на престъпната дейност на разследваните антимафиоти са били провалени редица разследвания у нас и в чужбина. Тепърва ще се изяснява колко са те, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

„Първото направление е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик да не бъде възпрепятствана тяхната престъпна дейност, така нареченото „осигуряване на чадър“. Второто направление било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти в незаконния наркопазар в страната. В тези случаи след получаване на подкупи от страна на началниците при ГДБОП е започвало образуването на оперативни дела и преписки срещу конкретни лица. Третото направление е предоставянето на предварителна изпредварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържания от правоохранителните органи“.

В резултат, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева, са били провалени редица наказателни производства у нас и в чужбина. Авторитетът на страната ни е бил пред срив.

Разследването срещу Панков и Ванков е започнало по сигнал на гражданин, който бил изнудван години наред. Панков и Ванков – заедно с други двама служители, са обвинени за участие в престъпна група за искане и получаване на подкупи,  действала от началото на 2017 година.

Банков и Милева посочиха, че  акцията  е безпрецедентна и обясниха, че реализацията е била изключително трудна заради уменията, натрупани от Цветан Панков и подчинения му Кирил Ванков като антимафиоти:

„Те използваха така наречените „преки телефони“, както и интернет приложение в своята комуникация. Избираха място за предаване на подкупите, което може да бъде изчистено с оглед евентуалното проследяване от лица или служители на МВР“, обясни Сийка Милева

„Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на бившия началник на отдела за борба с наркоразпространението, който не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира, създавайки привидно неразбирателство с неговия подчинен служител – началника на сектора. Общо казано, единият създаваше проблеми на престъпния свят, другият се срещате с тях и искаше парите„, каза Банков.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за Панков, Ванков и третия МВР- служител.

В момента Специализираният наказателен съд решава да остави ли за постоянно в ареста висшите антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков и  Василена ФикирлийСка, която е третият задържан служител на МВР. Четвъртият обвиняем за участие в престъпна група за искане и получаване на подкупи е на свобода срещу парична гаранция..

Прокуратурата даде брифинг по повод неутрализирането на ОПГ с участието на ръководни служители в ГДБОП. В брифинга участваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, наблюдаващият досъдебното производство прокурор Георги Николов и директорът на Вътрешна сигурност на МВР Стефан Банков.